Gode alternativer til melk, gluten og sukker
med lavkarbo tips
Jeg fikk nylig beskjed om at jeg har forhøyet blodsukker og står i fare for lavt stoffslifte. jeg ebstemte meg da for å lese mye om kosthold og finne naturlige alternativer til et helseproblem legene har svært lite tilfredstillende svar på.
En av de første tingene jeg fant ut var at det er absolutt vitalt å kutte gluten, melk (og melkeprodukter) og sukker fra kosten. Her er noen gode altenativer.
Melk:
Rangert etter anbefaling
Mandelmelk: et supert alternativ. Mandel er sunt og har en god innvirkning på mye i kroppens system. Eneste er at det er sjeldet å finne i norske butikker og dyrt. noen helskoster fører det. Men den er svært enkel å lage selv. Man kan da også lage kjeks og andre ting av mandelmassen som blir igjen.*
Havremelk: godt og enkelt, men noen kan reagere allerisk. Sjekk om den er glutenfri da ikke alle merker er det.
Rismelk: godt men har mye naturlig (ris)sukker.
Soyamelk:
er godt, har praktisk talt ikke noe sukker, men man bør være skeptisk
til soya - det kan virke inn på hormoner og skjoldbruskkjertelen
(spesielt unngå om du har stoffslikte problemer)
*Å lage nøttemelk selv er svært enkelt. Jeg vil beskrive i neste artikkel hvordan det gjøres.
Fett:
Rangert etter anbefaling
Extra virgin olje: Veldig sunt alternativ til steking. jeg vil anbefale dette fremfor noe annet.
Avokadoolje: også et veldig godt alternativ til steking med sunne oljer, men vanskeligere å få tak i
Kokosolje: Veldig sunt alkerternativ. Kan brukes både på brødskiva og ved steking
Smør/margarin: Blå soft margarin eller solsikkemargarin, Nutana (den inneholder ikke transfett)
Stekemargarin: Melange melkefri margarin, Milda Culinesse (kjøpes
i Sverige) er flytende plantemargarin, de har en på Rimi fra
Euroshopper som er flytende og melkefri.
Fløte:
Rangert etter anbefalingKan kjøpes på Rema 1000(rimeligst) Meny og helsekost (dyrest)
Havrefløte (Oatly, Gogreen)
Risfløte (RiceDrea)
Soya fløte (Alpro)
Det finnes også vispbar soya og havrefløte.
Is: Soya-is, havre-is, Ris-is.
Yoghurt: Alpro-Soya, havreyoghurter, soyayoghurter fra helsekost.
Rømme: Tofutti sour supreme eller lag egen ost/rømmeerstatning/dip av cashewnøtter
Ost: Soyaoster fra Tofutti,
smøreoster av soya.
Glutenfrie alternativer:
Det finnes mange typer melmikser og meltyper man kan bruke istedenfor
glutenholdig mel.
Glutenholdig mel: hvete, bygg, rug og havre(kan fåes uten)
Rangert etter anbefaling
Quinoa
Bokhvetemel
Hampmel (veldig sunt og inneholder mye omega 3)
Mandelmasse fra mandelmelk
Mandelmel
Kikermel (kalles gabanza eller gramflour på engelsk)
Havre (naturlig glutenfritt finnes - test allergisk reaksjon)
Sorghum
Fava (mel av en bønnetype)
Tapioka
Teff
Kastanjemel
Amaranthmel
Rismel, både hvitt rismel og fullkornsrismel
Potetmel
Maismel
Kokosmel
Hirsemel (bør unngås av folk med stoffskifte problemer)
Soyamel (bør unngås av folk med stoffskifte problemer)
Det beste er å blande ulike typer mel for å få det beste resultatet ved
baking, da det er vanskelig å få bakevarer til å heve seg skikkelig uten
gluten, men det er mange hjelpemidler man kan bruke. Som:
- Fiberhusk
Men det er også mange gode ferdige melmikser:
Semper har flere mikser, noen er naturlig fri for gluten. Noen av de inneholder
hvetestivelse, og mange med glutenallergi eller intoleranse tåler dette
dårlig.
Finax noen typer er naturlig glutenfri.
Schärs alle er naturlig glutenfrie (såvidt jeg vet) Jeg
anbefaler særlig Mix-B, den smaker utmerket og hever seg bra.
Toro har kakemikser og brødmikser med og uten hvetestivelse.
Ellers er det mange andre typer å bestille på nett.
Jyttemel har flere melmikser med og uten teff. Alle er naturlig glutenfri.
Sukker:
Sukker påvirker blodsukkeret direkte, noe som innvirker sterkt på vår langvarige helse. Å kutte ut sukker er en viktig nøkkel til å legge om kostholdet til en sunnere linje.Rangert etter glykemisk indeks (effekt på blosukker, satt i parantes)
Stevia (0) Svært godt alternativ og anbefales. Svært små mengder trengs da det er veldig søtt.
Sukrin/Erythritol (0)
Yaconsirup (3-5)
Kokosnektar (35)
Agavesirup (39)
No comments:
Post a Comment